Brev från Servian

lördag 30 juni 2012

livets salt...



I Aigues-Mortes som vi besökte häromdagen med föreningen Scand'Oc, utvinns stora mängder havssalt och vi gjorde en rundtur  vid salinerna; det var verkligen fascinerande. Havssalt har utvunnits ur Medelhavet här ända sedan romartiden.


Det är ett enormt stort område ute vid kusten; ca 10.800 hektar, och guiden jämförde med att ytan med saltbassängerna är större än staden Paris! 


Därför var det faktiskt ett smidigt sätt att ta sig runt området genom att åka med det lilla turisttåget; en guidad tur som varade en timme och en kvart, längs bassänger och kanaler.




Under turen fick vi höra om utvinningen av saltet: De fyller de stora bassängerna med vatten i mars och reglerar sedan vattenmängden beroende på vind och solförhållanden. De har till och med en egen väderstation för att hålla koll.




Vi undrade förstås hur vattnet kan vara så rosafärgat i saltbassängerna och det hade en naturlig förklaring: färgen kommer från en mikroskopisk alg (Dunaliella Salina) som utsöndrar betakarotin; ju mer salthalt i vattnet, desto starkare färg! 
Det är också denna alg som göra att räkor och flamingos som äter den får sin rosa färg!


Under hela tiden bildas saltkristaller längs med bassängernas kanter och detta fina salt kallas "fleur de sel" och skördas fortfarande för hand. Från början var detta särskilt goda salt reserverat för saltarbetarna, det tycker jag var schysst. Jobbet som "saunier" går fortfarande i arv från generation till generation. Men numera finns "fleur de sel" att köpa för oss vanliga själar. 


Den stora saltskörden pågår i en månad, i september. Då lagrar de upp stora saltberg, som kallas "camelle" (kamel!) och efter skörden kan de vara 8 meter höga och 600 meter långa! Jag minns inte nu hur många ton det rör sig om, men många var det...
Det var roligt att höra också att detta område är ett av de artrikaste på jorden, efter regnskogen. Här trivs mängder av fåglar och området vårdas omsorgsfullt. 



Saltet tvättas i olika omgångar beroende på vad det ska användas till, och en del hamnar på våra matbord. Här i Frankrike finns ju även salt från Atlantkusten (Guérande  t.ex) men vi köper alltid "närodlat" från Camargue. I butiken fanns lite historik och fina förpackningar från förra seklet.







Om du har vägarna förbi Aigues-Mortes kan jag verkligen rekommendera ett besök vid salinerna!
Mer info finns hos Turistbyrån.

2 kommentarer:

  1. Hej Karin
    Riktigt intressant det här!Kul att se!
    Finns det rött(rosa)salt? En restaurang vi var på hade det och de sa att det fanns att köpa,men vi hittade inget.Eller så var det nåt lurt..
    Tänk att det är så att räkor och flamingos får färgen av algerna.
    Kom att tänka på att,när vi körde i område med röd jord och korna hade samma färg,sa jag till min kompis att korna får samma färg som jorden då de äter där.Var jag fick det ifrån..men det kanske är så?
    Man lär sig mycket genom att läsa din blogg.Tack!

    SvaraRadera
  2. Tack så jättemycket för informationen - vi passerade förbi i fredags men hade inte tid att stanna. Dock såg vi saltbergen på håll :)

    SvaraRadera

Hej du som läser mina "brev"Roligt om du också skriver en rad!